Itinerar jedrenja i vina: Tjedno nautičko putovanje kroz vinograde hrvatskih otoka

Krenite na očaravajuće jedrenje koje spaja užitke jedrenja s bogatom vinogradarskom kulturom hrvatskih otoka. Ovo tjedno putovanje iz Biograda vodi vas kroz niz slikovitih otoka, svaki s jedinstvenim iskustvima u vezi vina i prekrasnom prirodnom ljepotom.

Dan 1: Biograd do otoka Žirje

Dan 1: Biograd do otoka Žirje

  • Udaljenost: 22 nautičke milje
  • Trajanje jedrenja: Otprilike 4 sata
  • Pauza za plivanje: Muna Bay, poznata po svojim mirnim vodama.
  • Objedite: Istražite lokalne mogućnosti objeda na otoku Žirje.
  • Iskustvo s vinom: Iako određeni vinogradi na Žirju nisu poznati, regija je poznata po svojim kvalitetnim grožđem. Potražite lokalna vina koja dočaravaju suštinu terroira otoka.
Dan 2: Otok Žirje do otoka Šolta

Dan 2: Otok Žirje do otoka Šolta

  • Udaljenost: 30 nautičkih milja
  • Trajanje jedrenja: Otprilike 5 sati
  • Pauza za plivanje: Šešula Bay, mirna i prekrasna uvala.
  • Objedite: Uživajte u lokalnoj kuhinji u restoranu u Stomorskoj ili Maslinici.
  • Vrste vina: Isprobajte autohtoni Dobričić vino, duboko crvenu sortu jedinstvenu za Šoltu, poznatu po bogatom okusu i povijesnom značaju.
Dan 3: Otok Šolta do otoka Hvar

Dan 3: Otok Šolta do otoka Hvar

  • Udaljenost: 15 nautičkih milja
  • Trajanje jedrenja: Otprilike 3 sata
  • Pauza za plivanje: Dubovica Beach, slikovita i mirna.
  • Objed: Večera u lokalnom restoranu u gradu Hvaru.
  • Vrste vina: Hvar je poznat po svojim vinima Plavac Mali i Bogdanuša. Plavac Mali je robustan crveni vin, dok je Bogdanuša osvježavajući bijeli, savršen za ljetni dan.
Dan 4: Otok Hvar do otoka Visa

Dan 4: Otok Hvar do otoka Visa

  • Udaljenost: 12 nautičkih milja
  • Trajanje jedrenja: Otprilike 2,5 sata
  • Pauza za plivanje: Uvala Stiniva, jedinstveno prekrasna.
  • Objed: Istražite kulinarske čarolije Visa, poznate po svježim plodovima mora.
  • Vrste vina: Vis je poznat po Vugavi, bijelom vinu s punim tijelom i aromatičnim buketom, te Plavcu Malom, koji pruža okus bogate vinske tradicije otoka.
Dan 5: Otok Vis do Rogoznice

Dan 5: Otok Vis do Rogoznice

    • Udaljenost: 27 nautičkih milja
    • Trajanje jedrenja: Otprilike 5 sati
    • Pauza za plivanje: Skrivene uvale u blizini Rogoznice.
    • Objed: Otkrijte morske specijalitete Rogoznice.
    • Iskustvo s vinom: Iako Rogoznica sama po sebi nije područje proizvodnje vina, odlično je mjesto za kušanje vina iz šire regije Dalmacije.
Dan 6: Rogoznica do otoka Zlarin

Dan 6: Rogoznica do otoka Zlarin

  • Udaljenost: 10 nautičkih milja
  • Trajanje jedrenja: Otprilike 2 sata
  • Pauza za plivanje: Zlarinovi netaknuti plaži.
  • Objed: Večera u Konobi Prslika ili Konobi Aldura.
  • Iskustvo s vinom: Zlarin, miran otok, pruža priliku za opuštanje i uživanje u raznovrsnim hrvatskim vinima u svojim slikovitim restoranima.
Dan 7: Rogoznica do otoka Zlarin

Dan 7: Rogoznica do otoka Zlarin

  • Udaljenost: 35 nautičkih milja
  • Trajanje jedrenja: Otprilike 6 sati
  • Pauza za plivanje: Soline Beach, blizu Biograda.
  • Završna večera: Završna večera u Biogradu.
  • Iskustvo s vinom: Završite svoje putovanje s izborom vina iz regije Biograd i proslavite raznolikost hrvatskog vinogradarstva.

Istaknutosti:

  • Dnevne jedriličarske avanture do novih otoka, svaki s jedinstvenim ponudama vina i gastronomskim doživljajima.
  • Idilične pauze za plivanje na nekim od najljepših plaža na Jadranu.
  • Iskusite šarm i mir hrvatskih otoka.

Praktične informacije

  • Ukupna udaljenost: Približno 151 nautička milja.
  • Prosječno trajanje jedrenja dnevno: 3-6 sati.
  • Početna i završna točka: Biograd.
  • Najbolje razdoblje za jedrenje: Svibanj do rujna.

Ovaj itinerar ne nudi samo sjajno iskustvo jedrenja, već i putovanje kroz bogatu tapiseriju hrvatske vinske kulture, omogućujući vam da uživate u različitim sortama i saznate o njihovim jedinstvenim karakteristikama. Svaki otok predstavlja svoja vinska blaga, što ovaj put čini nezaobilaznim za ljubitelje vina i ljubitelje mora.